6 Mayıs 2019 Pazartesi

HİSSEDAR YÖNETİCİLER İÇİN LİDERLİK ADIMLARI





Hissedar yöneticiler olarak şirket içindeki rollerimizi iyi tahlil etmeli ve doğru anlamalıyız. Burada iki farklı kimlikten söz ediyoruz.
Birincisi “hissedar” kimliğimizdir. Hissedar olmak, şirketin kurucusu, girişimcisi, ortağı, stratejik hedefleri belirleyen ve kurumsal risklerini üstlenen kişi olmak anlamına gelir.
İkincisi ise yönetici kimliğimizdir. Hissedar yönetici olarak, şirketin günlük operasyonel süreçlerini ve burada görev yapan yönetici, beyaz yaka ve/veya mavi yakalı çalışanları yönetmek anlaşılmaktadır.
Hissedar yöneticilerin bu iki farklı rolü dengeli ve profesyonel bir şekilde sürdürmeleri, kurumsal kültürü ve sürdürülebilir başarıyı beraberinde getirecektir. Fakat bunu yapmak, hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak çok da kolay değildir. Pek çok değişkeni aynı anda ve aynı hassasiyetle yürütmeyi ve liderlik yapmayı gerektirir.
Liderlik ve yöneticilik kavramları, aralarında temel farklar olmasına rağmen birbirini tamamlayan kavramlardır. Arasındaki ilişkiyi Türev Danışmanlık Kurucusu, Grup Başkanı ve Stratejik Yapılandırma Danışmanı Bülent Orta’ nın şu sözüyle ortaya koyabiliriz:“Yöneticiler operasyonu, liderler ise algıyı yönetir!” Peki algıyı pozitif yönde yönetme sanatı olan liderliğin adımlarını sizlerle hissedar yöneticiler için paylaşmak istedik.  


Bir Lider;

1-      Vizyon Sahibi Olmalı
2-      Heyecan Verebilme
3-      İyi Bir Dinleyici Olmalı
4-      Güven Vermeli
5-      Yaptıkları ve Davranışlarıyla Adil Olmalı
6-      Cesur ve Kararlı Olmalı
7-      İnsanların Potansiyelini Ortaya Koyabilmeli
8-      Stresini Kontrol Edebilmeli
9-      Samimi Olmalı
10-    Liderlik Gücünü Yeri ve Zamanında Kullanmalı


Peki lider doğulur mu, olunur mu? Hissedar yöneticilerin bu kısır tartışmaya girilmemesini öneririz. Çünkü bazı liderlik yetkinlikleri doğuştan (ileri görüşlülük, ticari zeka, cesaret vs.) kazanılabildiği gibi, bazıları da (vizyon belirleme, motivasyon sağlama, etkili iletişim, güven verme vs.) eğitim ve tecrübe ile elde edilebilmektedir.
Hissedar yöneticiler olarak liderlik gücünüzü, algınızı ve etkinizi artırmak için kendinize inanmanız, kendinizi geliştirmeniz ve istikrarlı bir şekilde öğrendiklerinizi uygulamaya çalışmanız yeterli olacaktır. Bunun için kendi liderlik modelinizi geliştirmek ve onu tarif etmekle gelişime başlayabilirsiniz. Nitekim geliştireceğiniz bu model, yukarıda belirttiğimiz liderlik adımlarını uygulamanızla birlikte sizi şirket içinde ve dışında lider yönetici/hissedar olmaya doğru adım adım götürecektir.


NOT: Liderlik konusunda kendini geliştirmeyi düşünen hissedar yöneticiler, 2 deneyimli yönetici ve yönetim danışmanın tecrübelerini aktaracağı 17 Mayıs’ta İzmir’de başlayacak ve 5 gün 35 saat sürecek ‘Yönetici Geliştirme’ eğitimine katılmasını öneririz.  Detayları buraya tıklayarak inceleyebilir.


Türev Danışmanlık

0232 482 34 80
www.turev.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder